Friday, July 21, 2023

Anti-racism and Civic Courage Training (ACCT)

 


 

 

От януари 2023
г., Асоциацията за бежанци и мигранти в България е партньор по проекта ACCT


ACCT – Действай за Промяна!


Anti-racism and Civic Courage Training (ACCT) е транснационален образователен проект за обучение за борба с расизма и възпитаване на гражданска смелост, фокусирани върху намаляване на дискриминацията, включваща многоизмерна дискриминация, както и расизъм, ксенофобия и други форми на нетолерантност. Партньорите се ангажират и с борба срещу дискриминацията, престъпленията от омраза, и речта на омраза в рамките на ЕС като цяло.


На 25 и 26 януари 2023 г. партньори от Берлин, Хамбург, Копенхаген, Алора, София и Братник се събраха в Берлин за началната среща на ACCT.

По време на тази среща членовете на консорциума имаха възможност да се опознаят по-добре и да определят приоритетите за действие в продължение на проекта през следващите 24 месеца. ACCT предвижда предотвратяване, както и борба с нетолерантността, расизма, ксенофобията и дискриминацията, изразени под формата на антисемитизъм, антимюсюлманска омраза, антиромска дискриминация и други форми на предразсъдъци в градските и селски общности на ЕС.

За да постигне това, ACCT обединява за обучения на гражданска смелост хора от различни среди - организации на гражданското общество, активисти и обществени лидери. Тези обучения предполагат създаване на безопасно пространство за контакт между групи, които са пряко и негативно засегнати от различни видове дискриминация и хора, които не са пряко засегнати. Последните се обучават как да се намалят  предразсъдъците и пристрастията към маргинализираните групи в общностите, в които живеят, както и ежедневно практикуване на гражданска смелост. В същото време участниците, изправени пред дискриминационни практики и инциденти в градските и селски общности, ще търсят заедно начини за създаване на пространства за включване.

През изминалите месеци консорциумът проектира и тества различни  форми на обучение, преди да започне да ги предлага на различни общности.

ACCT е проект, финансиран от ЕС, и ангажиран с приоритета на поканата за проекти по CERV за „Борба срещу нетолерантността, расизма, ксенофобията, дискриминацията, речта на омразата и престъпленията от омраза“.

 

Консорциумът по проекта ACCT се състои от следните партньори:

-   Comparative Research Network (Берлин, Германия)

-   Perspekt Initiative (Хамбург, Германия)

-   Crossing Borders (Копенхаген, Дания)

-   Imagina (Алора, Испания)

-   Stowarzyszenie "Dla Ziemi" (Братник, Полша)

-   Асоциация за бежанци и мигранти в България (София, България)

 

 

Искате ли да научите повече за този проект? Свържете се със:

Maxine Cottreau, координатор на проекта, Comparative Research Network e.V.   Електронна поща: maxine.cottreau@crnonline.de

Телефон : +33662271499 Уебсайт: www.crnonline.de

 

 

 

 


 

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor EACEA can be held responsible for them.


 


 


 

No comments:

Post a Comment